Haberler

Borusan Lojistik'ten Lojistik İçin Kapsamlı Çözüm Mimarisi

Borusan Lojistik'ten Lojistik İçin Kapsamlı Çözüm Mimarisi!

2017 yılında Ar-Ge çalışmaları konusunda önemli bir atağa kalkan Borusan Lojistik müşterileri için entegre tedarik zinciri ihtiyaçlarının analiz edilmesi, optimize edilmesi ve geliştirilmesi anlamında 2019 yılı sonuna kadar 27 projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Tüm bu projelerin hayata geçirilmesi için kendi öz kaynaklarından 13 milyon TL tutarında bir yatırım bütçesi ayrılmış bulunuyor.

Borusan Grup bünyesinde geçtiğimiz yıl başlatılan Dijital Dönüşüm yol haritasında “hizmetlerde izlenebilirliğin sağlanması” hedefi öne çıkıyor. Üçüncü parti lojistik (3PL) hizmetleri veren Borusan Lojistik olarak yükün izlenebilirliği müşteri memnuniyeti açısından önem verilen bir konu. Operasyonel lojistik süreçlerinde ürün akışının yanında bilgi akışı ve bilgiyi işleme yatırımları sunulan hizmetlerde fark yaratıyor. Borusan Lojistik’in yaklaşımı, konum bilgisini alırken sürücünün kısa ve uzun vadeli eğilimlerinin analizi, sensör verisi ile filo takibinin kolaylaşması, yük ve rota optimizasyonu ve planlaması için gerekli karar desteği müşterilere sunmak.

Buna ek olarak, rota optimizasyonu çözümleri ile belirlenen rotadan sapılması durumunda operasyon ekiplerine anlık bildirimler iletilmesi, operasyon ekiplerinin sürücü ile görüşerek rotadan çıkış nedenini belirlemesi, bu sayede hırsızlık, kaçakçılık gibi risklerin önlenmesi, zorunlu nedenlerle rotadan sapılmışsa optimizasyon sistemine bu verinin entegre edilerek benzer bir durum ortaya çıktığında sistemin istenen davranışı göstermesinin sağlanması gündemdeki konular arasında.

Borusan Lojistik olarak tüm araçlarda Araç Takip Sistemi olması koşuluyla konum verilerine ulaşılabilen araçlar için yük muhteviyatını görebilmek ve müşterinin kendi yükünü tek yerden takip edebilmesini mümkün kılmak amacıyla sistemler arası entegrasyon sağlanıyor. Bu hizmetler kapsamında çok farklı araç tipleri ve iş modelleri ile hizmet veriliyor. Bu çeşitlilik sayesinde müşterilere maliyet avantajı sağlanıyor ve kazanılan esneklik ile daha kısa sürelerde ihtiyaçlara yanıt verilebiliyor. Ancak bu çeşitlilik aynı zamanda kullanılan teknolojilerin yönetilmesini ve verilerin anlamlandırılarak ortak bir şekilde sunulmasını zorlaştırmakta.

Geliştirilmiş olan Araç Takip Sistemi arka planda pek çok farklı araç takip sistemi entegratöründen, GSM operatörlerinden, sürücülerin kullandığı mobil uygulamalardan alınan bilgileri ve kendi geliştirmiş olduğumuz Sefer Evrak Dosyası donanımından ve araçlardaki farklı sensörlerden gelen veriyi birleştiriyor. Tüm veriler gerçek zamanlı olarak müşterilerimize ve operasyon merkezine açıldı. Bu sayede tüm işlemler, arka planda kullanılan araç tiplerinden veya iş modellerinden bağımsız olarak uçtan uca izlenebilmekte.

Operasyon kalitesini ve müşteri memnuniyetini arttırmanın yanı sıra, oluşturulan bu büyük veri ile yapılan analizler sayesinde, ortaya çıkan optimizasyon fırsatları ve maliyetleri düşürücü yeni fırsatlar da kolaylıkla belirlenebiliyor.

Borusan Lojistik ayrıca Avrupa Birliği (AB) dâhilinde Ar-Ge sahibi lojistik firmalarının oluşturduğu ALICE (Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe) teknoloji platformunun üyesi. Avrupa lojistik ve tedarik zinciri yönetimi süreçleri için araştırma ve inovasyon stratejileri geliştirmeyi amaçlayan bu platformda Borusan Lojistik bilgi ve teknoloji paylaşımı ve ortak araştırma ve inovasyon etkinlikleri geliştirmeyi hedefliyor.